Dr. Mathieu D'Hondt

Dr. Mathieu D'Hondt

Dienst Algemene, Abdominale en Oncologische Chirurgie
Consulent, Hepatobiliaire chirurgie
Ziekenhuis Oost Limburg (St. Jan - Genk, St. Barbara - Lanaken, en Maas en Kempen - Maaseik)

Dienst Algemene, Abdominale en Oncologische Chirurgie
Staflid, digestieve en hepatobiliaire/pancreaschirurgie AZ Groeninge Kortrijk

Consulent pancreaschirurgie Maria Middelaresziekenhuis, Gent

Lid Advisory Board van ILLS' (International Laparoscopic Liver Society)
National lead voor België van 'E-MIPS (European Consortium on Minimally Invasive Pancreatic Surgery
Member of the board van 'The Belgian Society for Hepatobiliary and Pancreatic Surgery' (BSHBPS)
Lid van 'The International Hepato-Pancreato-Biliary association' (IHPBA)
Lid van 'The European African Hepato-Pancreato-Biliary Association' (E-AHPBA)

Dr. Mathieu D'Hondt heeft zijn studies geneeskunde afgerond aan de Universiteit van Leuven. Na zijn opleiding chirurgie (2003-2009) voltooide hij een aanvullend fellowship (voornamelijk minimaal invasieve) abdominale chirurgie in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven (2009-2010), gevolgd door een tweede jaar fellowship in hepatobiliaire en pancreaschirurgie in het Centrum Hospitalier Universitaire de Montréal in Canada (2010-2011).

Sinds augustus 2011 is hij staflid van de dienst abdominale chirurgie in het AZ Groeninge ziekenhuis Kortrijk, België. Sinds kort is hij eveneens consulent pancreaschirurgie in het Maria Middelaresziekenhuis te Gent.

Door zijn ruime ervaring in minimaal invasieve chirurgie en zijn ervaring in lever -en pancreaschirurgie te combineren, is zijn voornaamste interesse minimaal invasieve lever-en pancreaschirurgie. Tijdens zijn carrière in AZ Groeninge voerde hij sinds 2012 meer dan 800 lever -en pancreasprocedures uit, waarvan meer dan 500 laparoscopische leverresecties. Sinds 2020 wordt merendeel van de kijkoperaties voor lever en pancreas robotisch uitgevoerd.

Jaarlijks worden cursussen laparoscopische leverchirurgie georganiseerd in Kortrijk en vanaf 2021 zal Dr D’Hondt proctor zijn voor robotische lever –en pancreaschirurgie in Europa. 

Samen met Dr Knol werkte hij mee aan iLappsurgery waarbij hij het online educatieplatform iLappLiver ontwikkelde samen met Prof. Dr. M. Abu Hilal.

Dokter D'Hondt is auteur of co-auteur van een 100-tal wetenschappelijke artikels en finaliseert momenteel zijn doctoraatsthesis:  "Improving outcomes in hepatobiliary and pancreatic surgery in the era of minimal invasive surgery." De promotoren van zijn thesis zijn Prof. Dr. C. Veslype van het UZ Leuven en Prof. Dr. M. Besselink van het UMC Amsterdam.

Recent lanceerde Dr. D’Hondt een educatieve website voor patiënten en artsen over lever -en pancreaspathologie en de bijhorende chirurgie.

Dr D’Hondt is consulent leverchirurgie in het ZOL-Genk en zal samen met Dr. Wicherts de (minimaal invasieve) leverchirurgie verder uitbouwen. 

Bezoek mijn websiteBekijk mijn publicaties