foto prof.dr.Kurt Van der Speeten

Prof. Dr. Kurt Van der Speeten

Dienst Algemene, Abdominale en Oncologische Chirurgie
Diensthoofd Algemene, Abdominale en Oncologische Heelkunde (LEDOC)
Kliniekhoofd Complexe Oncologische Heelkunde
Ziekenhuis Oost Limburg (St. Jan – Genk, St. Barbara – Lanaken, en Maas en Kempen – Maaseik)

Professor Pharmacologie UHasselt ( ZAP mandaat )
Ass. Professor Heelkunde UHasselt
Stagemeester Heelkunde
Post-PhD Research Fellow Washington Cancer Institute ( Surgical Oncology )
Board member Belgian Society Surgical Oncology ( BSSO )
Board member Peritoneal Surface Group International ( PSOGI )
Honorary Member Brazilian Society of Surgical Oncology
Honorary Fellow Egyptian Society Surgical Oncology
Honorary Alumnus University of Pretoria
Mede-oprichter and Proctor van de European School of Peritoneal Surface Oncology
Ass. Alumnus Harvard Medical School
Editorial Board Member Pleura & Peritoneum


Prof. Dr. Kurt Van der Speeten is een oncologisch en abdominaal chirurg. Hij genoot zijn heelkundige opleiding in België ( UZ Leuven ) en Zuid-Afrika ( Pretoria Academic Hospital ).
Een bijkomende bekwaming oncologische heelkunde werd in diezelfde periode verworven aan het Washington Cancer Institute ( Washington D.C., U.S.A )

Sinds 2001 werkt hij als abdominaal chirurg in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Zijn klinische expertise omvat de colorectale heelkunde ( open heelkunde, minimaal invasieve en robotheelkunde ) en de complexe oncologische heelkunde ( buikvlieskanker, sarcoomchirurgie, pelvische exenteraties,.. ).

Hij is één van de pioniers in de heelkundige behandeling van buikvliestumoren ( HIPEC ) en heeft meer dan 1000 HIPEC operaties uitgevoerd. Hij begeleidt wereldwijd centra in het opstarten van centra voor de behandeling van buikvliestumoren.

Deze klinische expertise werd tussen 2002 en 2011 gecombineerd met research over deze topic aan het Washington Cancer Institute ( o.l.v. Prof Paul Sugarbaker) en de University Uppsala ( Zweden o.l.v. Prof Lars Pahlman en Prof Haile Mahteme ). Hij promoveerde summa cum laude in 2011 aan beide instituten met een proefschrift ‘ A Pharmacokinetic and Pharmacodynamic Rationale for Perioperative Cancer Chemotherapy in Patients with Peritoneal Carcinomatosis ‘. Sinds 2011 is hij post-PhD research fellow aan het Washington Cancer Institute (U.S.A.) en PhD promotor aan de UHasselt. Daarnaast is hij belast met een leeropdracht pharmacologie en heelkunde, eveneens aan de Uhasselt binnen de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.

Tijdens de academiejaren 2018-2019 studeerde hij deeltijds aan de Harvard Medical School binnen het postdoctoraal programma ‘ High Impact Cancer Research and Cancer Biology ‘

Kurt Van der Speeten publiceerde meer dan 80 wetenschappelijke artikels ( Google Scholar ) evenals verscheidene boekhoofdstukken. Hij is senior editor van het ‘Textbook and Video Atlas: Cytoreductive Surgery and Perioperative Chemotherapy for Peritoneal Surface Malignancy ‘


De raadpleging is voorzien in het ZOL ziekenhuis, campus St. Jan 089 32 60 20

Bezoek mijn websiteBekijk mijn publicaties