Maligne tumoren kunnen zich lokaal uibreiden of kunnen zich uiztaaien (metastasen). Ook als een tumor is uitgezaaid, kan chirurgie de overlevingskansen soms verbeteren.
Daarom zijn we vrij agressief geworden om levermetastasen te behandelen; wanneer ze chirurgisch kunnen worden weggenomen is er met of zonder verdere chemotherapie een overlevingskans.
Ook voor uitzaaiIngen op het buikvlies (peritoneale metastasen – peritonits carcinomatosa) geldt dat chirurgie de levensverwachting aanzienlijk kan verlengen. Deze metastasen zijn met systemische chemotherapie niet goed te behandelen omdat de concentratie die het buikvlies bereikt, relatief klein is. De huidige techniek bestaat daarom uit cytoreductieve chirurgie (CRS) in combinatie met opgewarmde chemotherapie in de buik (Hypertherme IntraPEritoneale Chemotherapie – HIPEC); zo wordt de buik na chirurgie nog eens nagespoeld met chemotherpie en is de concentratie 50 keer hoger door direct contact.
Oorspronkelijk werd CRS en HIPEC toegepast voor het pseudomyxoom. De indicatie is echter uitgebreid naar peritonitis carcinomatosa door colorectale kankers, en het peritoneaal mesothelioma.
CRS en HIPEC bestaat dus uit twee fases:
1. Cytoreductieve chirurgie
Alle uitzaaiïngen op het buikvlies moeten chirurgisch worden verwijderd. Dit kan meerdere organen inhouden, maar ook de bekleding van de buikwand zelf.
Deze fase bepaalt de lengte van de ingreep.
De belangrijkste prognostische factor is de compleetheid van de cytoreductie; dit moet dus volledig mogelijk zijn om deze zware behandeling zinvol te maken
2. HIPEC
De buikholte wordt gespoeld met een chemotherapie oplossing, waarvan het type afhangt van de te behandelen tumor
Abdominaal sarcoom
Sarcomen, ook wel wekedelentumoren genoemd, zijn kwaadaardige tumoren in de weke delen van het lichaam.
Ongeveer 30% van de sarcomen komen voor in de borst-en buikwand.
Twee groepen komen het meest voor in de buik:
1. Retroperitoneale sarcomen
Deze tumoren ontstaan uit het retroperitoneum, hetgeen de achterzijde van de buikholte is. Hierdoor worden ze vaak pas laat ontdekt, omdat ze maar weinig klachten geven. Langzaal duwen ze andere organen in de buik weg. Vaak worden ze toevallig gevonden.
2. Liposarcomen
Het meest voorkomende sarcoom in de buik is het liposarcoom.
Deze tumor bestaat uit vetweefsel. Er bestaan verschillende types die in verschillende mate agressief zijn
Bijniertumoren
Er zijn verschiilende bijniertumoren
- Bijnieradenoom
- Bijniercarcinoom
- Feochromocytoom
De beste behandeling moet individueel bepaald worden.